torsdag den 31. januar 2013

Tommelises fire hjælpe-spindlere

Her er arbejdet med de 4 edderkopper, som i eventyret “Tommelise” skal spinde og væve til den lille pige Tommelise, der skal giftes med muldvarpen. Denne opgave er et forsøg på at forene det kreative og naturvidenskabelige arbejde.









 "Nu skal du i sommer sy på dit udstyr!" ”Du skal have at sidde og ligge på, når du bliver muldvarpens kone!” Tommelise måtte spinde på håndtén, og markmusen lejede fire edderkopper til at spinde og væve nat og dag (Citat fra Eventyret “Tommelise”). De fire fornemme edderkopper, som var hidkaldt som “hjælpe-spindlere“ til syning af Tommelises linned og klæder, til hendes kommende fremtid som muldvarpens brud, havde et stort kors på bagkroppen. De gjorde alt hvad de kunne med deres todelte krop og de otte ben, for hurtigt at spinde de flotteste og blødeste brudestoffer af det pureste silke, til den lille pige Tommelise. På bagkroppen havde de spindevorter, hvor de kunne spinde op til 6 forskellige slags silketråde. De fire korsedderkopper, som for øvrigt var hunner, havde hurtigt spundet det fineste hjulspind som var en halv meter i diameter. Her var brugt 20-60 meter silketråde. Det var smukt. Kort tid efter den første hun var færdig med sit spind, satte hendes spindelvæv pludselig i svingninger. Det var en han der var på frierfødder og ville parre sig med hende. Hun bød indenfor og hannen listede forsigtigt hen til hende, og de begyndte at parre sig. Lynhurtigt efter parringen, kastede hannen sig væk fra hunnen, i den parringstråd/sikkerhedsline, han havde fastgjort et stykke væk, da han var på vej hen til hende. Dette gjorde han, for ikke at blive ædt! Hunnerne har det nemlig med, hvis de får fat på hannen, at hugge giftkrogene i hannen, hvorefter de bliver spundet ind og reduceret til madpakker. Så det er med at være forsigtig i denne lille hanedderkopverden. Det blev eftermiddag og Tommelise´s spindlere lagde sig til at sove i deres smukke net. Det havde været en lang arbejdsdag for edderkopperne. Da de var faldet i søvn, flyttede Tommelise edderkopperne hen i et og samme spind og skyndte sig at samle de resterende spind sammen. Dette fordi hun vidste, at korsedderkopper æder deres spind en gang i døgnet og hun skulle jo bruge dem. Edderkopperne genbruger dog 80-90% af det gamle spind til at bygge et nyt. Tommelise gjorde sit bedste for at samle de ædle og smukke stoffer sammen hver gang edderkopperne sov og hun fik samlet meget sammen. det ene smukkere end det andet....men hun var alligevel ikke rigtig lykkelig!

Spindelvævet er lavet af ståltråd, spændt ud i en slagt ramme.

Perler bliver sat på. Båder for at give lidt spil i farver og lys, men også for at holde spindelvævet sammen.

Så skal en blontekant tilføjes, for at indikere, at dette er et brudevæv!


Til sidst bliver de små edderkopper (lavet af stjerneanis og perler som øjne), limet på edderkoppespindet med en limpistol. Nu skal det ellers bare placeres et sted i naturen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar